Rutes Protectores

Descobreix Bossòst i el seu patrimoni mitjançant les seves rutes protectores.

Info Turisme Bossòst

Ens trobem en Eth Grauèr, la nova avinguda del passat segle, que ha estat sempre el punt de trobada i el safareig al Garona de les cases del poble, abans tancades al riu i ara, des de l'obertura de les fronteres en 1948, l'arribada del turisme i el condicionant d'aquesta nova avinguda com a N-230, oberta al Garona com botigues i centre turístic de la vila. Paral·lela al Carrer Major, antic Camí Reial, hi havia el molí i els dos ponts de la Garona per passar a la Lana i al Bocard, ara àrea esportiva del poble. Aquí trobarem la bonica llegenda les sis capelles.

La llegenda de les Capelles de Bossòst

Expliquen que hi va haver una època, cap al segle XIX, en que la pesta amençava els pobles de la Val d’Aran.Un bon dia, un jove pastor de Bossòst pujava amb el seu ramat cap a les altes pastures i es va trobar a un monjo a qui li va transmetre la por que patien els veïns al contagi de la malaltia. L’eremita li digué que baixés al poble a comunicar a la gent que haurien de bastir sis ermites al voltant de Bossòst per a protegir-se. Així ho va fer el noi, més els veïns no li van fer cas i va tornar de nou a la muntanya a la recerca del monjo, aquest li manà treure´s la camisa, i marcant-li a l’esquena els cinc dits de la mà li digué: “Ara si que et creuran i, a més, els hi dius que les han de bastir totes encarades cap al poble per no deixar que entri la pesta”. Així ho van fer, van construir les sis ermites: Sant Fabian e Sebastian, Sant Ròc, Sant Cerat, Sant Joan Crisòstom, Sant Antòni i Era Pietat, i segons explica la llegenda, la pesta no va entrar a Bossòst. Una altra versió ens parla de set ermites, fent referència a la que es troba en runes a l’entrada de la cova, Soala Casteràs. Pels voltants del Portilhon encara trobem un topònim que ens recorda la llegenda, el Arriulet deth Monge.

Ruta de les Capelles

El recorregut ens portarà a conèixer alguna de les ermites que, segons lallegenda, van bastir els veïns de Bossòst per protegir-se de la pesta. La ruta té dues parts ben diferenciades, per començar sortirem del poble recorrent la Lana de Bossòst, la plana, per entrar tot seguit al poble i fer un recorregut urbà per conèixer les ermites i el cap de la vila del poble.

Soala Casteràs

L’itinerari ens acompanyarà fins als dominis del Senyoriu de Bossòst, el Castell de Bossòst, un punt estratègic per controlar el pas d’enemics i comunicar-se visualment amb altres castells o torres de vigilància de l’entorn. Des del castell es domina tota la població i les seves terres, així com les 7 capelles que protegeixen el territori, i a més, a la rota trobarem les restes de l’ermita més antiga a la entrada de la Cova de Bossòst, Soala Casteràs.

Camins del Portilhon

Pels camins d’abans. La ruta ens portarà per vells camins, on accedien els veïns de Bossòst a la seva muntanya per extreure la fusta, dallar elsprats o portar el bestiar a les altes pastures. També els utilitzaven per dedicar-se al contraban, l’intercanvi d’aliments bàsics per a poder subsistir, com el cafè o el sucre. L’any 1877 es va construir un altre camí, la “Rota vielha”, per facilitar l’arribada dels visitants, ambcalesses, als casinos situatspocabans del Portilhon de Bossòst, a on es troba en la actualitat Aran Park, un parc de fauna autòctona dels Pirineus.

 

Capella de Sant Fabian i Sant Sebastian

A la barriada de Sant Fabian, es troba la capella protectora d´aquest costat del riu Garona. Sabem d´una restauració en 1870 pero és a la darrera intervenció que va perdre la seva antiga protecció de calç a la façana principal. Al s. XVII Sant Sebastian (tot sol) conste com una de les quatre esglésies de la vila, i al s. XVIII se´n parle ja dels dos sants de la capella.

 

Plaça dera Glèisa

Centre de la vida del poble, on es reunia el Consell de la Vila, sota l'antic om centenari de totes les places majors, per lligar tant els assumptes socials (matrimonis ...) com els assumptes laborals (crompavendes, etc.). Aquí hi havia l'antiga crasta o Bailia, i avui ajuntament, datat de la s. XVIII, reconstruït en la mateixa època. Cremat per l'accident en els anys quaranta del passat segle, tenia en la seva façana una imatge femenina en marbre, amb un llibre obert, donat a la batlia pel General Banal Halen, que la va portar des Majorca en s. XIX; desapareguda des de 1910. Torre que va recuperar en aquest segle el seu emplaçament original, enfront de la Pl. Major o de l'Església, on lligaven en una pedra als lladres, el "petra vindicta", i on es reunia el Consell de la Vila, sota el antic om centenari del poble. Part de l'antiga font de marbre desapareguda es trobi dins de l'església.

 

Església de la Purificació de Maria

Sta. Maria de Bossòst és la més ben conservada construcció religiosa aranesa, dels segles XI-XII, pel seu conjunt d´església i campanar, dintre de la Ruta Romànica aranesa, BCIN des d´aquest any 2015 (antic monument històric nacional). Abans missa gran el 2 de febrer, la Purificació de Maria, i ara la missa gran es fa el 15 agost, a la festa major, l´Assompció de Maria.

 

Capella de Sant Ròc

Dintre del llogarret del mateix nom, separat del poble pel costat nord als nomenclàtors o censos demogràfics del s. XIX, avui barri nou, ere el protector d´epidèmies, i la seva imatge ere abans guardada a Ca Lúcia, la casa forta d´aquesta barriada, com també d´altres imatges de la capella.

 

Capella de Sta. Eulària

Les restes de la capella al peu de la Soala Casteràs, sota l´antic castell, ere una de les set protectores de la vila, quatre d´elles, com a bastides religioses, que ja consten en una relació dels segles XVII i XVIII.

 

Capella de Sant Joan Crisòstom

Per estar emplaçada a ponent i a la part alta del poble, ha sofert els lavejos de neu, com el darrer al gener de 1981, per la forta caiguda de la neu per les Pales d´Estiuèra. Una de les cinc capelles segons l´inventari del s. XVIII.

 

Capella de Sant Cerat

Dalt de tot del Cap dera Vila, pot ser és la bastida en peu més vella de les sis que rodejaven la vila, un cordó espiritual o acció de gràcia, com mos explique la llegenda de les sis capelles de Bossòst, set amb l´església.

 

Capella dera Mair de Diu dera Pietat

Coneguda en d´altres llocs com la Verge de les Neus, ací Era Pietat, emplaçada a l´entrada sud del poble o sortida del Camin Reiau o Camí Ral, i que done nom a una part del Carrer Major.

 

Capella de Sant Antòni

La més allunyada i fora del poble, al vell camí de pujada al Portilhon, ha estat sempre tradicional pujar a peu cada 13 de juny. Des del seu privilegiat mirador trobem les tres primeres imatges fetes de la història de Bossòst, del s. XIX.

 

Mapa Rutes

 

Turisme Bossòst

Cerques més informació turística de Bossòst? Tot a la teva mà. Vine!

Vine a Turisme Bossòst

Contactar amb Turisme Bossòst

No dubtis en enviar-nos un correu electrònic per sol·licitar qualsevol informació de les nostres rutes o per dir-nos hola!

torisme@bossost.es