Inici

[embed]http://www.dailymotion.com/video/x3kbbne_2015sansilvestrebossost_sport[/embed]

IMG_20151231_161402

Categoria Masculino 1 David Frances 2 Juan Navalon 3 Ivan Sabata Categoria Femenino 1 Lula Martinez 2 Sara Diaz 3 Beatriz Garcia Mención especial a la constancia 1 Francisco Brenes (M) 2 Carmen Batalla Sanchez (F) Veteranos Masculino 1 Fernando de...

BOSSÒST, AL COR DEL PIRINEU

Bossòst és un municipi eminentment turístic i comercial, basat sobretot en el turisme de frontera. Un dels seus atractius és l’església de la Purificació de Maria, un temple del segle XII, “el més notable de la comarca i representatiu del romànic de la Vall d’Aran, i el que ha arribat amb menys modificacions”, segons l’Institut d’Estudis Catalans (informe de 2009). L’esvelt campanar d’estil llombard és dels més antics de la Vall. Aquesta informació és un argument de pes per declarar l’església com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) – Monument Històric, un compromís per protegir, conservar i promoure el nostre patrimoni i els nostres indrets d’interès turístic.

Amb aquest propòsit, volem promoure també l’anomenada Ruta Protectora de les sis ermites i el castell medieval de la Soala de Casteràs. L’origen d’aquestes ermites es remunta al segle XIX, quan es van construir a l’entorn de Bossòst a mode de cinturó protector contra la pesta i els mals de l’època, dels quals el poble se’n va salvar, segons ens explica la llegenda. Aquesta ruta s’afegeix a les altres rutes de senderisme, BTT i cicloturisme que trobem al municipi per a petits i grans, tot descobrint els paratges meravellosos d’alta muntanya, com el camí que puja a les mines Margalida i Victòria i a la Bassa del municipi veí d’Arres, i com el paratge de Còth de Baretga, un mirador privilegiat al qual s’accedeix des del Portilhon, on es divisen les muntanyes del Baish Aran, la vall veïna de Luishon i l’espectacular massís de la Maladeta i el circ de Lis. Bossòst acull, a més, una de les atraccions més rellevants del Pirineu, l’Aran Park, el parc de flora i fauna aranesa i pirinenca, obert aquest 2013, situat a l’entorn excepcional del Portilhon, ideal per gaudir de la natura en família o amb un grup d’amics. Després, podeu baixar a Bossòst per agafar energies a través de l’oferta gastronòmica dels nostres bars i restaurants i donar un tomb pel Passeg Eth Grauèr i el seu animat eix comercial, així com pel centre històric del Cap dera Vila.

El riu Garona, malgrat les inundacions que hem patit enguany, es mostra exuberant per a una passejada, una estona de pesca o la coneixença de la indústria hidroelèctrica. I si voleu una vida encara més saludable, no dubteu a visitar la Zona Esportiva, el complex esportiu del municipi amb gimnàs, pista d’squash, tennis, cafeteria, piscina, camp de futbol, sala d’aeròbic, body pump, pilates, etc. Bossòst, que ha volgut sumar esforços amb Les a través d’una promoció conjunta simbolitzada per un cor verd (el Còr d’Aran), és encara tot un poble per descobrir, al cor d’Aran, al cor del Pirineu.

Amador Marqués
Amador Marqués Atés
Alcalde de Bossòst
amadormarques.com

Bossòst

Bossòst
La població de Bossòst es troba situada a una altitud de 710 metres . S’encentra en el sector nord-est de la Vall d’Aran, a banda i banda del riu Garona i molt pròxim a la frontera francesa pel port de muntanya del Portilhon, que ho comunica amb la localitat propera de Luchon .

Per la seva situació i pos la seva altitud , el seu clima benigne ha contribuït que Bossòst sigui un perfecte lloc residencial i de descans durant tot l’any.

L’aspecte arquitectònic i urbanístic denota una clara influència gascona, especialment en la construcció del passeig al costat del riu i de la carretera, amb nombrosos til·lers . A la Plaça Major, que havia estat molt més espaiosa que l’actual, hi havia un gran om centenari que segons la tradició havia estat plantat per Enrique IV de França .

Històricament era la població més important de la vall , la seva vitalitat econòmica va fer que fos durant molts anys també la més gran. Actualment Bossòst és l’única localitat de la vall que ha mantingut la seva indústria transformadora de fusta i té una serradora. Al municipi també trobem una central hidroelèctrica que es nodreix de les aigües del riu Garona .

Però el sector econòmic que ha adquirit més rellevància és el de serveis: hostaleria i comerç. Una activitat que té tradició , ja que cap a 1840, Bossòst comptava ja amb quatre tavernes i tres botigues de quincalleria i licors. S’importava grans, licor i gèneres de vestir i s’exportava fusta i bestiar. Actualment se celebra el mercat setmanal els dimecres i tres fires a l’any: Dilluns de Pasqua, 25 de juny i 1 de bestiar el 5 d’octubre.

Tancar Comentaris